Fresh Facts, Attitudes and Positive Vibes for You

Forevergreen fresh facts, attitudes and positive vibes, health, wellness, diet, pregnancy, weight loss, diete, silueta, noutati

Herta Muller si Premiul Nobel pentru literatura 2009 octombrie 8, 2009

Filed under: atitudine,cultura,culture,women — forevergreen @ 11:33 am
Tags: , ,

Herta Muller o scriitoare nascuta in Romania a primit Premiul Nobel pentru literatura in urma cu cateva zile.
Mai multe detalii aici.
Updates:

Nobelprize.org
Din Zf.ro

PLT6ingardbskt08_m

 

22 Responses to “Herta Muller si Premiul Nobel pentru literatura 2009”

 1. Mélanie Says:

  http://www.lemonde.fr/web/depeches/0,14-0,39-40574679@7-54,0.html

  „Interrogée sur son identité, Mme Müller déclarait en 2008 au quotidien roumain Evenimentul Zilei: „C’est un mélange, j’ai un peu des deux cultures. Je suis née de parents allemands mais j’ai grandi à Timisoara, dans un milieu roumain”.

  P.S. am 2-3 lucruri in comun cu Frau Müller… Ma bucur enorm pentru reusita ei suprema.

 2. Manfred Says:

  Ca israelian a-si fi preferat ca AMOS OZ- ISRAEL sa primeasca premiul in loc de fiica unui fost soldat in WAFFEN SS- TATAL HERTEI MULLER.

 3. Mélanie Says:

  @ Manfred, mare surpriza mare… Stiu ca Amos Oz era favorit, dar n-am idee despre criteriile obtinerii premiilor Nobel…

 4. Manfred Maderer Says:

  Nu stiu in care masura partea politica joaca un rol in acordarea premiului NOBEL in Literatura: in ceea ce priveste participarea germanilor din ROMANIA- svabi si sasi- in WAFFEN SS recomand lucrarea lui JEAN LUC LELEU, WAFFEN SS- soldats politiques en guerre, lucrare academica de peste 1300 pagini aparuta in editura PERRIN, 2008.
  Atitudinea obsesiva anticomunista a scriitoarei MULLER- fiica de SS-nic este de gust cel putin indoielnic: pentru cineva apartinind unei astfel de famillii a-si prefera o atitudine mai retinuta desi pt Frau Muller imaginea steagului rosu fluturind pa REICHSTAG in 1945 poate explica multe.

 5. Mélanie Says:

  D-le Manfred, nu cred ca Frau Müller are vreo vina pentru „pacatele” tatalui ei, ca si francezii care au avut tati(genitori!) germani… incerc sa va inteleg reactia.

  cea mai veche prietena a mea din copilarie e in Israel, la Haifa din ’90; incercase sa emigreze inainte, imposibil…

 6. forevergreen Says:

  Bonsoir Melanie, eu n-am citit-o pe Herta Muller, am vazut-o la tv si am auzit-o la radio, am citit despre ea, dar nu pot sa ma pronunt. M-am bucurat din patriotism, deoarece mie imi plac romanii care nu si-au uitat originea, tu stii bine acest lucru 🙂
  Manolescu afirma pe undeva ca daca ar fi trait in Romania si acum nu ar fi luat acest premiu, nu stiu ce sa zic…

 7. forevergreen Says:

  Domnule Manfred, fiti binevenit, observ ca v-ati cunoscut cu prietena mea Melanie 🙂
  Imi pare bine de cunostinta!

 8. Mario Says:

  Dragi Observatori si Comentatori,

  Sorry, gramatica voastra lasa de dorit. Nu iesti cu capul inainte daca nu puteti scrie corect romaneste, mai ales cand este vorba de literatura.
  –––––––––-
  Ca israelian a-si fi preferat ….
  P.S. am 2-3 lucruri in comun …
  … a-si prefera o atitudine mai retinuta
  cea mai veche prietena a mea ….
  Bonsoir Melanie, eu n-am citit-o pe …
  … daca ar fi trait in Romania si acum nu ar fi luat …

 9. forevergreen Says:

  Dar dumneata cine esti domnule Mario? Justitiarul WP? Credeam ca ne spui ceva mai inteligent…
  Ce expresie e asta „cu iesitul capului inainte” d.p.d.v. etimologic?

 10. Manfred Maderer Says:

  Stimate forevergreen
  Sper ca gelozia nu-si baga coada intre mine si „prietena mea” Melanie: orice am face noi barbatii tot femeile decid pina la urma……..
  Asa este ordinea lumii de cind e lumea si omenirea………

 11. forevergreen Says:

  Domnule Manfred, eu fiind de genul feminin de cand ma stiu nu cred ca am ce gelozii sa dezvolt in ceea ce-o priveste pe Melanie. Mai mult decat atat, nu sunt geloasa de felul meu 🙂
  Ma bucuram ca mi-ati facut onoarea sa discutati pe blogul meu cat eram in afara PC-ului…doar atat.

 12. Mélanie Says:

  Bonjour Elly!

  Despre Frau Müller: o singura carte i-a fost tradusa:”Regele se-nclina si ucide”. In Romania a scris numai in germana. Dupa Palade si Elie Wiesel, cetateni-US, Frau Müller, cetateana germana, e al-3-a Nobel nascut(a) in Romania din parinti svabi-banateni.

  In “Regele se-nclina si ucide” face o paralela intre comunism si religie, afirma ca in mod paradoxal, ambele sunt atat de asemanatoare, pentru ca folosesc aceleasi metode (atunci cand pot)… sunt in competitie pentru acelasi “segment(sector) de piata”: oameni sarmani, si la propriu si la figurat.

  Atat religia cat si comunismul urasc aceleasi tip de indivizi: spiritele libere, deci pentru toate astea (si altele) se urasc atat de mult…

  @ D-le Mario, am (avut) aceeasi problema cu fraza pomenita de gazda noastra:”Nu iesti cu capul inainte”…
  Nu-i inteleg sensul, neam de loc. Si-apoi, n-am pretins ca „facem” literatura româna.

  Un secret al lui Polichinelle in ceea ce ma priveste: voi fi trait in afara Romaniei mai multi ani decat in tara-mi natala, folosesc zilnic franceza si engleza, nu romana. Consider ca romana mea e dincolo de onorabila, am „testat-o” recent la fatza locului, asa ca… à bon entendeur, salut!

  @ D-le Manfred, deduc ca va fi fost vorba de „net communication” si ca gazda blogului v-a lamurit… 🙂

  O zi senina, afar’ si-n suflet, oriunde v-ati afla!

 13. Manfred Maderer Says:

  In legatura cu influentele politicii legate de acordarea premiului nobel vreau sa dau un singur exemplu- sint mai multe dar deocamdata ma rezum la unul singur:
  CELLINE.
  Un imens scriitor- VOYAGE AU BOUT DE LA NUIT, al carui stil a revolutionat Literatura franceza , se poate vorbi de ” avant et apres CELLINE”, dar ale carui pozitii politice erau detestabile nu a primit premiul, cu tot talentul sau iesit din comun.
  In domeniile de stiinte exacte- chimie, fizica aceste influente nu sint atit de batatoare la ochi , dar si acolo exista.

 14. emma Says:

  je suis eblouie.le prix nobel pour une femme qui hait,d une haine furibonde.ion existe ou n existe pas?demande t elle.oui madame ,il existe et il existera toujours.il est votre umile serviteur. il lave vos vc pour une somme derisoire.mais il a une faculte de lettres.vous lui avez vole tout . et maintenant vous jouez la victime. qui est la victime ,madame?qui a vendu la roumanie a ialta?50%contre la grece?.et qu est ce qu il y a avec cette campagne internationnale contre le peuple roumain?c est le plus tolerant peuple du monde.et aussi intelligent que doue au sens de l humour.cela a gueri le peuple roumain de desirer le prix nobel..il y a un fantastique EMIL CIORAN qui ecrivait :<seuls les optimistes se suicident.les autres hommes, ceux qui n ont aucun motif de vivre,ont d autant moins une raison de mourir

 15. Mélanie Says:

  @ D-le Manfred,

  Aveti dreptate: Céline va fi fost un mare scriitor, dar un anti-semit declarat, din pacate si din nefericire…

 16. mariusmioc Says:

  Nişte analize literare făcute de Securitate asupra operei proaspetei laureate Nobel: http://mariusmioc.wordpress.com/2009/10/09/securitatea-romana-despre-herta-muller/

 17. Manfred Maderer Says:

  Stimata Melanie
  Nu a fost singurul mare scriitor antisemit: Robert Brasillach, L. Rebatet, Drieu la Rochelle, sint citeva din exemplele mai cunoscute dar pe departe de a fi singurele: merita de citit jurnalul lui Drieu la Rochelle pentru a se putea intelege atmosfera de epoca>(1994)-Gallimard.
  O lucrare seriosa care trateaza subiectul este ceea de sub directiunea lui Pierre-Andre Taguieff, „L’ANTISEMITISME DE PLUME”- 1940-1944.
  Intersant este ca de multe ori germanii insisi cautau sa-i tempereze pe francezi in problema antisemitismului precum se vede din jurnalul lui Ernst Junger- 7 Decembrie 1941- referitor la Celine sau din excelenta carte alu GERHARD HELLER-Un Allemand a PARIS- 1940-44( din pacate lucrare deja epuizata)(1981).

 18. Mélanie Says:

  Da, stiu, D-le Manfred… Traiesc in Franta si la facultate i-am studiat pe cei pomeniti de dvs, destul de rapid, de-altfel…

  Observ ca sunteti francofon si francofil, ma-nsel?!

 19. mirajul verde... Says:

  manfred…ciudata gandire ai…ceva intre …clipa isptitoare de a te cobora in subteranul tau artificial…caci doar acolo nu iti este teama de cararile ancestralului…a gandi ca tine inseama a cadea in primitivul tau inconstient…ce zici…

 20. […] altfel decat noi, ia sa ne reamintim de originea nu tocmai sanatoasa a subiectei, de exemplu aici https://forever-green.org/2009/10/08/herta-muller-si-premiul-nobel-pentru-literatura-2009/ . Sau sa completam statistica, in coloana greseli nefortate de adversar, cu observatia extrem de […]

 21. […] Herta Muller la Bucuresti septembrie 24, 2010 Filed under: Bucharest,Romania,atitudine,autocunoastere,comunicare,cultura,culture,events,life,literatura — forevergreen @ 9:25 pm Tags: amintiri, atitudine, femei, life, literatura, Romania, tari straine, viata Despre Herta Muller am scris aici: Herta Muller si Premiul Nobel pentru literatura […]


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s