Fresh Facts, Attitudes and Positive Vibes for You

Forevergreen fresh facts, attitudes and positive vibes, health, wellness, diet, pregnancy, weight loss, diete, silueta, noutati

Coreea de Sud octombrie 8, 2007

Uneori am impresia ca spun lucruri pe care le-am mai povestit de sute de ori, dar se pare ca acest lucru se intampla numai in mintea mea.

Ce m-a impresionat in Coreea de Sud a fost in primul rand modul de extindere a pamantului in apa. Ei construiesc pamantul in apa: consolideaza malurile apei, pun pietris, pun pamant si astfel construiesc pamant in apa.

In al doilea rand m-a impresionat cum isi protejeaza copacii de furia vanturilor oceanice.

Copacii sunt inconjurati de garduri metalice, destul de inalte, menite sa-i sustina si sa-i apere de intemperii.

In al treilea rand m-a impresionat curatenia masinilor, spalate si lustruite zilnic, dimineata.

Coreenii sunt oameni simpatici, scoliti, politicosi, muncitori, cu un respect deosebit pentru noi romanii, cu mici exceptii cauzate de experiente nefericite prin vama, prin hoteluri, pe strada etc. ( E bine cand ii convingi sa nu extrapoleze asupra a tot ce tine de Romania)

Femeile coreene sunt grabite tot timpul, brunete, in general tunse drept, scurt, imbracate in pantaloni in proportie de 90%, cred. In zilele de sarbatoare apar pe strazi sau in metrou si adevaratele doamne coreene, elegante,coafate, toate purtand celebrele genti de marca (originale sau false-who knows?).

Ceea ce mi s-a parut fantastic in statiile lor de metrou, in Seoul, este faptul ca exista dulapuri cu carti, nu ziare, reviste, ci carti groase de citit cat astepti metroul, iar cand acesta vine, pui cartea la loc in dulap, caci maine cand vii din nou o gasesti acolo ca la tine acasa.

Despre bucataria coreeana ce sa spun, exista un cuvant definitoriu ” HOT”. Se mananca atat de condimentat incat mi s-a intamplat intr-un restaurant sa fiu obligata sa scot literalmente din gura continutul, deoarece altfel cred ca as fi sucombat de iutime pe-acolo, iar eu am niste fixisme foarte bine puse la punct in ceea ce priveste mancatul pe meleaguri straine, astfel incat, pentru prima oara in viata mea am preferat sa fac deliciul asistentei din restaurant, decat sa mor cu zile.

Ar fi multe de povestit, mai ales cum arata piata de legume si fructe si alge si peste si castane coapte, dar cel mai interesant mi s-a parut sa vezi stradute pline de magazine

in fata carora se afla mormane de ardei kapia rosu-grena, din care in niste masini de tocat/faramitat/amestecat se face boia. Nicaieri in lume nu am vazut asa o productie mare de boia de ardei iute, care combinata cu usturoi si alte piperuri va dati seama ce rezulta.Coreenii mananca frunze de diverse urzici si salate in care aseaza un amestec de carne de vaca, alge, condimente, uneori orez, le infasoara si le inghit aproape intregi, pentru ca toata usturimea si fierbinteala de la condimente sa ajunga direct in stomac.

Supa de alge marine este considerata indispensabila vietii cotidiene a coreenilor, contine proteine, minerale, vitamine.

Fiecare natiune isi are mancarurile sale traditionale si obiceiuri de viata mai mult sau mai putin sanatoase.

Am avut un sentiment ciudat cand eram in metroul coreean. Acolo noi eram exceptiile, iar ei toti erau aproape la fel. Copiii coreeni ne priveau ciudat, isi dadeau coate unii altora.

A fost o experienta de viata adaugata celorlalte.

 

Lasă un comentariu