Fresh Facts, Attitudes and Positive Vibes for You

Forevergreen fresh facts, attitudes and positive vibes, health, wellness, diet, pregnancy, weight loss, diete, silueta, noutati

Parerea mea despre unele realitati romanesti noiembrie 25, 2010

Nu vreau sa afirm ca le stiu eu pe toate, desi la unele ma pricep.

In ultimul timp cateva formule fac inconjurul mass-mediei romanesti, cum ar fi: capitalism salbatic, capitalism stramb, capitalism cu fata umana. Nu stiu exact unde se incadreaza tara noastra, draga de ea, dar un lucru stiu cu siguranta: una se spune si alta este realitatea.

Primul aspect din pledoaria mea este urmatorul: daca sistemul de sanatate si asigurari sociale de sanatate este „down”, daca ne pleaca medicii si asistentele din tara, de unde atatea clinici private, clinici cu spitalizare de-o zi, policlinici private si asa mai departe? Nu sunt profitabile? Sa incerce cineva sa ma convinga numai, ca am sa-l combat imediat cu exemple reale.

Eu as zice sa mai renuntam la himere si la dezinformarea in masa, ca mai avem si altele de facut!

 

11 Responses to “Parerea mea despre unele realitati romanesti”

 1. eumiealmeu Says:

  chiar aşa. şi eu imi pun aceasta intrebare. dar iar imi pun o intrebare: poate manipula atat de mult mass-media incat toti să ne supunem informaţiilor ei?

 2. forevergreen Says:

  Da! Mass-media poate manipula foarte bine…este cunoscuta puterea de influentare a oamenilor prin mijloace audio, vizuale, etc!

 3. Mélanie Says:

  Bonjour Elly,

  ai abordat un subiect „clasic” si la ordinea zilei… Stilul cât mai catastrofic, alarmist, e menit sa degaje un iz de teama, de panica, sa socheze, iar cei „cu o instrucţie modestă” cred tot ce aud, vad, citesc… Acest „stil” se practica peste tot. Ti-amintesti de canularul radiofonic involuntar al lui Orson Wells în 1938 despre invazia martienilor: milioane de americani panicati l-au crezut si disperati nu mai stiu un’ sa fuga!!!

  În fine, dupa boala vacii nebuna, gripa aviara, gripa porcina, oare ce epidemie animala va mai lovi „biata Românie”?!… anaplasmoza catârilor, pojarul maimutzelor, arterita jderului, encefalita ciocanitorii, botulismul greierilor?!… Care va fi urmatorul „bau-bau” si cine vor fi autorii eventualelor articole apocaliptice?!… În caz de „gripa generala”, vaccinul se poate administra pâna la 31/1/2011… 😀

 4. forevergreen Says:

  Buna dimineata, Melanie!
  Singura problema majora este aceea ca zvonurile continua sa se inventeze, iar cei care le raspandesc sunt parca mai multi ca niciodata!

 5. geomarz Says:

  In curind in R va lovi din nou gripa porcina. Asa am auzit si iar am auzit indemnuri la vaccinare…
  Panica este reala. Nu prea cred ca trebuie sa se intretina de cineva. Panica vine din lipsa de perspectiva azilei de miine. Din copiii buni, cu scoli terminate care nu-si gasesc locul si se gindec sa se inscrie la indemnizatia de somaj. Si de la spectrul real al foametei de aici. Si de la spectrul frigului din iarna aceasta care nu este, inca grea si din pensiile diminuate, ca salariile nu se mai indoieste nimeni ca s-au taita pentru totdeauna…
  Sa ma contrazica careva, daca nu am dreptate…

 6. geomarz Says:

  Se deschid clinici care au profit ?
  In Bucuresti, unde locuieta o zecime din populatia tarii !! Aici pot fi profitabile. In Lupeni si Petrosani, tare ma indoisec ca ar fi. Sau in Otelu Rosu, cel care arata ca dupa bombardament. Acolo sigur NU sint.
  Am fost recent in satul meu de bastina, Visag, iar acolo saracia se vede din ce in ce mai pregnant. Oamenii au revenit la schimburile de servicii si produse. Pentru o zi de lucru de tipul cutare eu iti lucrez o alta zi de tipul cutare sau te platesc cu un cas, untura, un sac de ovas, u iepure, o gaina sau mai stiu eu ce…
  Pentru o suma minora era cit pe ce sa primesc o dat gaina vie si alta data mi se oferea o galeata (10l) de lapte… Abia am scapat.

 7. forevergreen Says:

  @geomarz, te inteleg perfect! Dar eu vorbeam de realitatea de la fata locului. In Bucuresti s-au inmultit clinicile private unde se pot face analize, se pot face investigatii, exista aparatura, etc. Deci, antreprenorii se descurca!
  Pe baza CASS, cu coplata, cu investitii, dar se descurca! Iar eu ma bucur ca exista, altfel ar fi o mare tragedie nationala…doar nu putem fugi toti din tara cand avem nevoie de un consult!?!?

 8. geomarz Says:

  Pentru o cezariana unui spital de stat i se da 1000 roni de catre casa. Pentru aceeasi cezariana casa da unei institutii private 3 000 roni. Cam de aici se descurca privatii.
  Ncici un privat NU primeste ncici un fel de caz care SE POATE complica. Daca apare o complicatie, respectivul medic care o are o ia frumos „in circa” si o cara la stat. Daca nu face asta, o termina cu privatul cu pricina.
  Oricum, modul de lucru al privatilor este ,deja, o tagedie netionala

 9. forevergreen Says:

  Ceea ce eu nu inteleg, sau ma fac numai ca nu inteleg…
  Pentru o interventie la o clinica privata un pacient plateste un anumit tarif.
  Daca acelasi doctor invita pacientul in spitalul de stat unde lucreaza, atunci unde ajunge „onorariul” platit de pacient?

  Referitor la cezariana: exista diferente intre cea de la stat si cea de la privat?
  Ar fi interesant de stiut!

 10. geomarz Says:

  Chiar nu intleg intrebarile.
  Atunci raspund cam la ce cred eu ca s-ar fi intrebat.
  O cezariana in privat este taxata cu 25 000 roni din care 3 000 ii da aceeasi casa de asigurari (daca exista contract) care pentru strict aceeasi interventie intr-un spital public da 1 000 roni. Daca nu exista contract nu se vireaza nimic.
  Daca nu ai la dispozitie cei 25 000 de roni, te duce obstetricianul direct la public unde insa da direct la dinsul si daca dinsul este cu bun simt recomanda si pe altii daca nu nu, numai 1/3 sa zicem, din suma de mai sus.
  Deci, sa recapitulam, fitoasele se duc la privat (cu conditia sa NU se intrevada vreo complicatie oarecare, atunci NU sint primite) iar cele mai saracute ajung in mediul public unde scapa mai ieftin.
  Si da, pentru exact acelasi gest, casa de asigurari vireaza catre privat o suma de trei ori mai mare.
  NB.
  Intr-o interventie de tip cezriana si ingrijirea ei din primele 24 de ore sint implicati in jur de 13-15 insi.

 11. forevergreen Says:

  Mi-ai raspuns perfect la intrebare! Deci privatii resping cazurile grave, cu posibile complicatii…greul e tot la stat unde coplata nu exista oficial.
  Experienta de cezariana am, chiar doua! Asa ca stiu ce-nseamna…
  Faptul ca se discrimineaza decontarea fondurilor e un abuz, dupa parerea mea!


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s