Fresh Facts, Attitudes and Positive Vibes for You

Forevergreen fresh facts, attitudes and positive vibes, health, wellness, diet, pregnancy, weight loss, diete, silueta, noutati

Mostenitori si urmasi octombrie 18, 2010

Mostenitorii marilor scriitori romani Marin Preda, Mircea Eliade, Lucian Blaga, Liviu Rebreanu, Dinu Pillat, Vasile Voiculescu sunt niste oameni normali, modesti, putin mediatizati, deci necunoscuti marelui public romanesc. Unii dintre ei scriu, se ocupa de editarea sau publicarea operelor ramase nepublicate, sau se ocupa cu alte activitati.
Ce-au mostenit acestia de la inaintasii lor pe care i-au cunoscut direct, sau nu: povesti frumoase de iubire, drepturi de autor, fotografii sepia ingalbenite de vreme, obiecte personale, carti, fetisuri diverse si multe amintiri.
M-a induiosat povestea de dragoste dintre Marin Preda si una dintre fostele sale iubite si povestea lui Lucian Blaga spusa de fiica sa, care a subliniat faptul ca marele poet/filosof/diplomat nu a avut niciodata o proprietate a sa in Romania; a stat numai in locuinte cu chirie in Cluj, sau in Bucuresti, de aceea nu exista nicaieri o casa memoriala care sa povesteasca despre marele scriitor. Trist, nu-i asa?

 

7 Responses to “Mostenitori si urmasi”

 1. Monica Says:

  e trist, pentru ca eu am fost in excursie cu clasa la Casa Memoriala Lucian Blaga, din Lancram. Si atunci da,exista o casa memoriala a poetului.

 2. forevergreen Says:

  Monica, fiica lui a spus la tv ca nu exista nicaieri un loc anume, sau o camera intrun muzeu unde sa fie lucruri care sa aminteasca de el…
  Si mie mi-au placut mult casele memoriale; in copilarie am vizitat o multime.

 3. Monica Says:

  vai de mine, nu puneam la indoiala cuvintele tale, doar ca uite, in ciuda faptului ca exista o casa memoriala in judetul Alba, la televiyor se pronunta niste cuvinte care pot induce oamenii in eroare. s-ar putea sa se fi referit la perioada de maturitate, s-ar putea ca la montaj sa fi cazut, din vina altora, partea in care se facea precizarea.
  De exemplu,mie mi-a sarit mustarul aici cand i-am cunoscut pe fiii unei iubitoare de arta care si-a lasat averea statului si care au inceput sa toarne gogomanii(ramasesera pe drumuri, saracii, la 40 de ani:) si am avut noroc ca cineva care era de fata m.a lamuirit cum stateau lucrurile. Nu vreau sa fac o paralela, dar mi s-a aprins o luminita cand citisem ce spuneai.

  oh, despre case memoriale: cea mai cea mi se parea Castelul de la Ciucea!

 4. forevergreen Says:

  Monica, nici nu mi-am imaginat asa ceva, dar ma gandeam ca s-o fi desfintat intre timp, sau poate s-a referit la Bucuresti. Eu am vazut emisiunea duminica la tv, iar luni a fost in reluare si pentru ca este una dintre putinele care merita vazute: Romania, te iubesc! pe protv, am prins-o din nou pe fiica lui care a repetat ca nu exista nici macar o camera intrun muzeu, etc., nicio casa! Dar ai dreptate, la tv, in ziare, se trag concluzii gresite si se spun lucruri prinse din zbor…
  Uneori cand participam la conferinte ZF pe subiecte economice, HR, asigurari, etc., ma uitam la fetele care luau notite si ma intrebam daca ele inteleg ceea ce aud…ca sa poata reda corect pentru omul de rand…

 5. forevergreen Says:

  Legat de case memoriale: preferatele mele au fost casa lui Nicolae Grigorescu, Bogdan Petriceicu Hasdeu, Ion Creanga. In alta ordine de idei Palatul Cotroceni si Inchisoarea Doftana sunt printre preferintele mele, chiar daca nu sunt chiar niste case memoriale. Culmea este ca am vizitat multe cand eram copil si ma-ntreb acum: de unde atata preocupare pentru cultura??? 🙂

 6. Monica Says:

  pai ce ne ramasese altceva?

 7. forevergreen Says:

  Monica, este adevarat ca ne gaseam refugiu in cultura. Mergeam la Ateneu de cate ori puteam…chiuleam de la cursuri si mergeam la concerte. Stateam pe scarile de-acolo, caci ne rugam la intrare de plasatori sa ne lase si pe noi in sala. Noi chiuleam cu toata grupa!
  Din burse imi luam carti, bateam anticariatele si aveam abonamente la cateva biblioteci…vizitam toate expozitiile de pictura de pe Magheru: Simeza, Orizont, etc.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s