Fresh Facts, Attitudes and Positive Vibes for You

Forevergreen fresh facts, attitudes and positive vibes, health, wellness, diet, pregnancy, weight loss, diete, silueta, noutati

Herta Muller v/s romanii din Romania octombrie 9, 2010

Din Dilema Veche

„Herta Muller:…..

Este însă cu totul altceva că dumneavoastră aţi rămas aici: sînteţi în România, v-aţi născut aici şi aţi rămas aici cu toate cele. Eu am trăit aproape toate cele pînă în 1987, şi apoi gata: m-au dat afară. Nu mai pot să mă întorc, ar fi o iluzie. Istoria exilului e clară de cînd este lumea: nu te mai întorci cum ai plecat. Nu pentru că nu vrei, ci pentru că a trebuit să te schimbi, acolo unde te-ai dus, ca să-ţi aranjezi viaţa, ca să ştii ce faci cu tine. Vii înapoi, dar lucrurile s-au întrerupt, firul nu mai există, nu poţi să continui ceva. Îmi închipui că poate este o iluzie, poate e şi invidie… Mă gîndesc că, dacă aş fi rămas aici şi timpurile ar fi fost aşa, mulţi ca mine ar fi rămas aşa. Nu-i vorba de mine, exilul e o pierdere enormă pentru orice ţară. Şi de obicei pleacă mai întîi cei integri, cei care nu mai suportă, sensibilii – ei sînt primii care încearcă să o ia din loc.

Gabriel Liiceanu: Uneori rămîn şi aici dintre cei sensibili…”

Nu-mi dau seama unde se opreste „scriitorul” si unde apare omul in acest dialog. Scriitorul ar putea spune sau scrie orice folosindu-se de ceea ce exista deja in literatura ca stil, curent, etc.: fictiune, paranormal, absurd, abscons, simbolism, existentialism, ermetism, romantic, de aventura, capa si spada, crime scene, dadaism,  si asa mai departe.

Dar omul?

Noi, cei care am calatorit in lume si ne-am intors intotdeauna acasa, in Romania, ar trebui sa ne consideram insensibili, abrutizati, neciopliti, irationali, colaborationisti? Pentru ca asa reiese din pledoaria doamnei Herta Muller?

Eu consider ca nimeni nu are dreptul sa jigneasca atat de brutal o natiune intreaga, indiferent daca a primit un premiu Nobel pentru literatura, sau pentru simplul motiv ca s-a nascut intr-o tara pe care a considerat-o ostila.

Niciodata nu am fost de acord cu acest mod egoist de a judeca lucrurile. Pentru suferinta proprie nu trebuie sa arunci cu vorbe grele in ceilalti oameni…

Update: 2.12.2010 din Evz.ro

 

40 Responses to “Herta Muller v/s romanii din Romania”

 1. geomarz Says:

  Pleaca aventurierii. Cei care s-au dus sa cucereasca Americile au fost, in mare, niste tilhari.Oameni fara rost in lumea veche care s-au dus dupa noroc in lumea unde ei au facut legea. Nu pot sa nu-mi amintesc de nsite populatii autohtone din Sierra Nevada, continuatoare a vechilor popoare precolumbiene carora li se reproseaza ca NU au hirtii prin care sa li se cetifice ca sint proprietarii paminturilor lor stramosesti.
  Pe corabiile lui Cristofor Columb s-au imbarcat tilharii vremii aceleia eliberati din inchisori in acest scop. Numai neintelegerea ulterioara a fenomenului i-a determinat pe urmasii tirzii (dupa sute de ani) sa-i denumeasca „mari exploratori georgrafici”
  Celor ajunsi in America de Sud li s-a spus Conquistadori. Dar ei nu erau decit niste nobili scapatati si fara nici o sansa in lumea din care au plecat. Unnul dintre conquistatori se numea Cabeza de Vaca. Cred ca acest nume i se potriveste de minune acestei ipochimene…

 2. Si Mircea Cartarescu, si Herta Muller erau in 2007 candidati Nobel la fel de seriosi, cu oarecare avantaj moral Mircea. Scrisese despre Revolutia Romana, pe cand Herta nu valorificase Reportajul cu sufletul la gura al lui Titus Suciu, nici site-ul lui Marius Mioc, pentru a revela Occidentului amestecul de eroism, solidaritate si crima bolsevico-fesenista de la Timisoara, prin care s-a recuperat decalajul de Rezistenta Antibolsevica. Nu cred ca statul german nu a sprijinit cariera internationala a Hertei Muller si stiu ca Mircea in RO nu e nici macar academician, desi detine toate validarile ce se pot inchipui. Iata de ce sper ca, din aceasta disputa, cei doi excelenti scriitori ai nostri sa nu aiba decat castig EGAL, anume unul publicitar. Altminteri, e absolut natural pentru orice Elita sau Autoelita frecusul ce desemneaza Intelectualul Dominant. Dupa ce Herta a punctat impotriva lui Horia valorificand Afacerea Antohi, n-a gasit alt punct vulnerabil in Orbitor decat lipsa vocatiei de martir a autorului, desi V.I. Lenin ne invata ca nu sacrifici aiurea avangarda, cele mai promitatoare cadre. Cum nu fusese nici Herta o Doamna Cornea in Banat, singurul scriitor indrituit sa-i probozeasca pe amandoi pentru limitarea la Rezistenta prin Cultură, este dl Paul Goma, neinvitat insa la Ateneu, desi tocmai implinea 75 de ani.

 3. geomarz Says:

  Domnului de mai sus.
  Respectul meu pentru Cabesa de Vacca si pentru carturar este egal (0).
  Deosebirea, pe carturar am incercat sa-l citesc. Nu merita efortul.

 4. geomarz Says:

  PS. Lenin n-are ce cauta aici.

 5. forevergreen Says:

  @geomarz, eu am o admiratie deosebita pentru romanii care indiferent unde traiesc nu-si uita tara unde s-au nascut, pentru ca asa vad eu lucrurile.
  Nu am nimic impotriva celor care emigreaza, este optiunea lor. Unii reusesc, altii nu.
  Dar sunt atatia care-si respecta tara si vorbesc frumos despre ea, chiar daca au suferit aici, ei sau familiile lor. Ura nu ajuta!
  Nu poti trai urand tara in care te-ai nascut, pentru ca ai trait aici o jumatate din viata, iar cealalta ai trait-o in Occident gandindu-te cu ura la locul in care te-ai nascut.
  Nu ai dreptul sa-i jignesti in direct pe cei care te-au primit frumos, ca pe-o adevarata premianta Nobel…eu asa consider!
  In ceea ce-l primeste pe Domnul Propinatiu, cred ca acesta este un comentariu standard pe care-l face domnia sa, unde-i arata Google ca scrie Herta Muller…
  Da, ai dreptate, Lenin n-are nici o legatura…

 6. forevergreen Says:

  Domnule Propinatiu, va multumesc pentru trecere!

 7. geomarz Says:

  Sint acum, milioane de romani plecati din tara (cel putin 2) pentru ca aici, in plina democratie, sint muritori de foame ei si familiile lor. Cu ce este mai breaza femeia aceea decit atitia ameriti care slugaresc o Europa intreaga si sint dispretuiti de ea ? Lor de ce nu li se ofera nici un fel de premiu ?!
  Propun sa se infiinteze unul, tot Nobel, pentru Bun simt. Pe asta, cu siguranta Cabeza… nu-l va lua.

 8. forevergreen Says:

  Nu stiu cati dintre ei sunt muritori de foame, poate unii fac foamea ca sa trimita bani in tara, iar banii trimisi de ei contribuiau in 2008 la PIB cu un procent semnificativ, se vorbea la vremea respectiva chiar de un fel de export atipic de forta de munca…acum, ce-i drept, procentul s-a diminuat…
  Hm, premiul de bun simt, zici? Poate unul pentru aroganta crasa, pe acela l-ar lua cu siguranta…

 9. geomarz Says:

  Stiu un caz concret. Doctorita. Plecata de peste 10 ani. Singurul loc de munca in sanatate, infiriera. L-a acceptat. Si lucreaza, exact cum va spun. La limita subzistentei : minimum minimorum. Abia isi permite vreo 2 000 euro anual pentru intretinerea in tara a doua fete exceptionale studente la medicina. Cea mare este acum rezidenta de nefro cu astronomicul salariu de 650 roni (400 camera de camin).
  Si, de asemnea, mai stiu o femeie cu care am intrat in vorba intr-un metrou din stainiatate. Ajunsese acolo de 2 ani si nu reusise slugarind pe unde apuca si ea si barbatul, sa puna nimic de-o parte. Si in situatia asta sint cu sutele de mii. Astora nu le face nimeni propaganda.
  Va dau un sfat: nu luati inserios cifrele oficiale, sint masluite. realitatea este cu totul alta.

 10. forevergreen Says:

  Eu am cateva surse de stiri in care cred, cum ar fi Ziarul Financiar si Wall-Street.ro. De regula ei verifica ceea ce publica, iar povestea cu participarea la PIB era spusa de Sorin Paslaru care este un bun profesionist.
  Dar datele provin de la Institutul de Statistica, nu ma pronunt…
  Este adevarat ca mirajul vestului a facut si face multe victime.
  Daca la un venit lunar de 5000 de dolari, numai rata la casa este de 3600, atunci ce pot sa mai spun?
  Ca nicaieri nu e usor!

 11. geomarz Says:

  Mie nu prea imi inspira incredere nici unul, nici altul dintre ziarele de mai sus. In ceea ce priveste INS asta minte fara nici o jena. Sint lucruri care tie, ca un necunoscator in ale cifreleor iti este lipmede in ce categorie intra si INS iti spune ca este exact invers.
  Cum vine treaba cu slariul mediu. In genre, este mai mare decit majoritatea celor pe care le stiu eu din realitate. Si ei mint ca noi nu vedem ceea ce trebuie.
  Pai daca cifrele pe care le vehiculezi nu reflecta corect realitatea, schimba parametrii pe care-i folosesti.
  Multa vreme in statisticile medicale s-a folosit media (cel putin la virsta). De la un timp vad ca se foloseste mediana. Nici macar nu mai este amintita media. Mediana se stie ca descrie mai bine un sir de date decit media. Folosirea midianei inlatura eroarea indusa de citeva valori extreme de la limitele sirului.

 12. geomarz Says:

  Cit priveste rata aceea, eu por spune ca inainte de 89 ratele nu erau stabilite in acest mod. Deci, exista si posibilitatea ca lucrurile sa fie rezolvate altfel.

  Aveam un prieten care spunea ca oricare dintre societatile socialiste (de dinainte de 89) a fost mai buna decit cea mai buna dintre societatile capitaliste (sic).

 13. forevergreen Says:

  Observ ca te pricepi la statistica, nu gluma! 🙂

  Intrebarea: unde era mai bine dezvoltat „socialismul” ramane deschisa!
  Adica, unde le era mai bine oamenilor din punct de vedere social?
  Unde erau mai bine protejati, asistati gratuit, cu joburi si case asigurate???

  Legat de doamna de mai sus, vreau sa-ti comunic ca se dezvolta in lumea virtuala un curent puternic in favoarea ei! Au aparut si videoclipuri cu dialogul ei de la Ateneu si este deja foarte ridicata in slavi. A devenit brusc simbolul disidentei de pretutindeni! 🙂

 14. Manole Says:

  Era ceva ce nu intelegeam. Ea tot a repetat ca a fost data afara din tara dar in acelsi timp spunea :”Şi de obicei pleacă mai întîi cei integri, cei care nu mai suportă, sensibilii – ei sînt primii care încearcă să o ia din loc.” Se bateau cap in cap. Am inteles insa, in momentul in care i-am citit primele 3 randuri din CV.
  http://nobelprize.org/nobel_prizes/literature/laureates/2009/bio-bibl.html
  Oricum cuvintele pe care le-a spus, atrage antipatita numai si prin faptul ca poarta prea multa patima in ele. Dupa atatia ani ar fi trebuit sa se domoleasca, sa devina un exemplu nu un acuzator. Eu as intreba: ce-i lipseste Hertei Muller?!

 15. forevergreen Says:

  Manole, nu ma starni sa-ti raspund la intrebarea ce-i lipseste, pleeeeease!!!
  Caci sunt o persoana destul de matura ca sa-i judec necesitatile dupa cum se comporta in public si mai ales in preajma sexului opus… 😀
  Imi pare rau ca trebuie sa spun ca vizita de acest an la Bucuresti mi-a raspuns si mie la multe intrebari! 🙂

  De apartenentele diverse citisem de anul trecut…dar ca fiecare, ea spune numai ce vrea!

 16. Manole Says:

  Nope. Nu la asta m-am referit.
  Ii lipseste liniste sufleteasca. Adica sufletul ei „mare ” n-a cunoscut nici impacarea nici iertarea. Deci, moral, duduia nu reperezinta nimic. Scriitoriceste reprezinta exact ceea ce si-a dorit statul german- si pentru asta a facut lobby 3 ani – recunoasterea internationala a unui copil de SS-ist, adica tocmai IERTAREA!
  Ce n-a inteles Herta Muller e ca a fost un instrument indiferent de ceea ce scria!
  Acum am inteles de ce Herta Muller este ridicata la nivel de simbol.Ceea ce nu inteleg e prostia unora de o ridica in slavi-numai pentru a castigat 1 mil de dolari(NU NOBEL-UL!) – in conditiile in care sunt improscati cu zoaie!

 17. geomarz Says:

  Am citit si eu povestea cu ofiterul SS. Mi se pare sinistra. SS-ul a fost cea mai agresiva arma din armata germana. Se spune ca a comis cele mai mari atrocitati in timpul razboiului.
  Este ingrozitor ce se intimpla.
  Tocmai pentru ca se face atita tam-tam in favoarea ei, trebuie sa existe si un curent anti.

 18. geomarz Says:

  Adevarul, saracul, n-are nici un viitor nici de data asta.
  .

 19. forevergreen Says:

  Manole, eu sunt o „fina”…c’est toi qui l’a dit…dar ai dreptate!!!!!
  Anul trecut am citit multe materiale despre ea, caci incercam sa inteleg fenomenul. Am vazut-o la tv cu ceva timp in urma si culmea este ca-mi facusem o anumita parere…pe urma am citit cate ceva, cartile n-ar fi rele, dar abaterea atentiei de la cine este ea si datul vinei pe altii este o metoda binecunoscuta de cei care-au traiti aici inainte de ’89.
  Iar felul cum ne face insensibili pe cei care-au ramas aici este de-a dreptul jignitor pentru noi toti ceilalti romani.
  Iar faptul ca a lecturat in germana la Ateneul Roman din cartile ei traduse in romaneste de catre Nora Iuga si altii este iarasi o ofensa, chiar daca este vorbitoare de germana…dar s-a nascut in Romania.
  Iar cei care-o ridica in slavi judeca superficial, dar e treba lor.

 20. forevergreen Says:

  Geomarz, suntem in minoritate, cred. Romanii de rand sunt incantati ca Liiceanu, Plesu si Patapievici au fost atacati de catre Herta Muller; este drept ca pe dansa, din respect, n-a pus-o nimeni la punct si de aceea si-a dat drumul la caini…cum se spune plastic:)

 21. geomarz Says:

  Stiu. Dar minoritara am fost toata viata. Si mai stiu ca masa critica petnru a schimba opinia unui grup, nu este 2/22 000 000. Asta e !!!
  Pe Liiceni, Plesi si Dalmatieni (Patapievici, Pata, Patatul, dalmatianul) ii pedepsesc ignorindu-i. In afara de Minima Moralia lui Plesu ( si aia numai primele 10 pagini) n-am citit nimic de la nimeni.

 22. Manole Says:

  Daca teoria mea e adevarata, stii ce inseamna asta? Ca in frunte cu ea sunt o masa prea compacta de anticrestini!
  ps. stii bine ca sunt vreo inversunata a bisericii sau mai stiu ce draq de, dar sunt elemente fundamentale pe care orice OM trebuie sa le aiba in el.

 23. forevergreen Says:

  @geomarz, cu masa critica iar m-ai dat gata! 🙂 Dar interesant este ca nu suntem chiar singure, uite si Mesterul Manole este cu noi! (De fapt, Manole este o EA foarte simpatica, mama si gospodina, deci e de-a noastra, care mai si gandeste pe deasupra aragazului! 🙂

  Nici eu nu lecturez in afara de Dilema Veche altceva, iar pe Patapievici nu-l suport, am mai scriu eu pe undeva.
  La Liiceanu am admirat faptul ca s-a controlat in dialogul cu doamna HM, adica si-a inghitit cuvintele…eu consider ca a vrut sa fie o gazda buna!

 24. forevergreen Says:

  @Manole, ai dreptate, femeia asta nu are nimic sfant in ea, dar are multa ura, ura, URA si sete de razbunare!!! De ce, pe cine, pentru ce, n-am prea inteles, dar cred ca n-a fost iubita in viata de nimeni…se simte frustrarea omului care nu-i iubit…caci daca ti se-ncolacesc in jurul gatului niste manutze de copil te topesti, te faci mai bun.
  Desi exista si la noi atatea brute care nu simt nimic!

 25. geomarz Says:

  Bie. Am crescut de la 0,1ppm la 0,15 ppm.
  ppm = parti per milion. (Tine de fizico-chimie. E o modalitate de exprimare a concentratiilor foarte mici de gaze.)
  Salutare, doamna Manole !

 26. Manole Says:

  Am intrebat pe undeva daca s-a si impuiat! N-am reusit sa aflu, dar sper ca NU! :))))
  Salutare, domnule Geomarz!

 27. Manole Says:

  Hmmm, sau Doamna Geomarz? 😀

 28. forevergreen Says:

  @geomarz, vezi cum se intampla in lumea virtuala? Si eu am crezut initial ca esti un EL!!!! Mai ales ca te pricepi la fizica si chimie, medicina si asa mai departe! 🙂

 29. forevergreen Says:

  @Manole, dar casatorita a fost? Recunosc: n-am citit cu atentie CV-ul…am sa-l mai studiez!
  Nici eu n-am citit pe nicaieri nimic despre statusul marital al doamnei cu pricina, ceea ce m-a determinat sa-mi amintesc despre legendele care circulau la noi la birou in legatura cu „domnisoarele batrane”, iar noi chiar aveam cateva…una dintre ele, care-i singura si-acum, mi-a facut viata un calvar cand am debutat eu in „campia muncii” si avea si de ce: eram prospata absolventa de Comert Exterior, eram maritata-insarcinata-tanara si frumoasa! N-are rost sa fiu modesta, altfel n-avea de ce sa ma urasca in asa hal… 😀

 30. Manole Says:

  Cica da, ar fi maritata.
  Sa fie sanatoasa si sa ramana la cratita ei insa sa nu vina si-mi spun ca mancarea din cratita mea e stricata pe motiv ca stie ea ca ingredientele ar fi puturoase…
  Cat despre fetele batrane…hmmm, io am avut aceiasi soarta cu a ta din cauza unei femei maritate dar fooarte foarte urata. Mi-a mancat ficatii si nici cand a iesit la pensie nu s-a linistit. Stii ca faceam cursuri la particular, ei ghici cine le face de un an, in locul meu?!
  Felul meu de a fi e umil, nu ma bag acolo unde e dreptul lui Dumnezeu sa se bage.

  Am inteles, Doamna Geomarz 🙂

 31. forevergreen Says:

  Manole, nici eu nu suport sa primesc palme de la oameni care poate nu au experienta mea de viata…asa cum nici eu nu palmuiesc oamenii, desi unii ar merita-o din plin.
  Si nu pot sa-nteleg cum ura si pofta de razbunare te pot hrani la infinit!
  Legat de fostele mele colege care m-au persecutat ani de zile, datorita initiativei personale acum se pot intalni in cadru festiv de 8 Martie, in fiecare an, din 2005 incoace. Acesta-i cadoul meu pentru ele…no hard feelings! 🙂

 32. geomarz Says:

  @ Manole
  De obicei nu ma deconspir. Las lumea in ceata inlegatura cu jumatate populatiei din care fac parte.
  Am un blog ceva cam atipic. Cu specialitate pusa la zi in el. Pe gratis, numai sa vrea cineva sa se instruiasca. Nu sint prea multi.
  Dintre cei care au vizitat locul cu pricina, TOTI au dedus ca sint altceva decit ceea ce sint in realitate.
  Cel mai caraghis a fost cind, unul dintre vizitatorii mei s-a intilnit cu fiul meu si a fost contrariat cind fiul meu l-a informat ca nu sint tatal, cum credea ci…
  Multumesc pentru raspuns. Tinem lagatura.
  In ceea ce o priveste pe ipochimena care este subiect al postarii initiale, femeia aceea nu face decit sa plateasca Romaniei niste polite pe care si-a dorit de mult sa i le plateasca cea mai mare putere economica a Europei contemporane.
  Din nefericire, istoria ne este potrivnica.N-au uitat maghiarii ca Transilvani le-a fost provincie, dupa 100 de ani de la pierderea ei. Nici austriecii. N-or sa uite nici nemtii, cel putin inca 50 de ani ca li s-a intors spatele in 44.

 33. forevergreen Says:

  Daca stau bine sa ma gandesc, la prima vedere, amandoua aveti nick-uri masculinizate! 🙂 Iar al meu este mai mult neutru! 😀

  Mi-am cumparat cartea care s-a lansat recent…voi incepe analiza literara si nu numai! 😉 Am sa-i dedic un post nou!

 34. geomarz Says:

  geo = georgica
  mar =marioara
  z = prima litera a numelui tatului meu
  Ce este masculin in asta ?

 35. forevergreen Says:

  Pai, rezultatul final…ca si eu m-am lasat pacalita la inceput!

 36. geomarz Says:

  Care va sa zica, ma pricep la pacaleli. Ar fi bine.

 37. forevergreen Says:

  Nici eu nu ma pricep…nici farse la telefon nu stiam sa fac, atunci cand eram copii si era la moda! 🙂

 38. Mélanie Says:

  http://www.dilemaveche.ro/sectiune/dileme-line/articol/scrisorile-cistigatoare##comments

  „Aşa cum v-aţi dobîndit o nouă patrie (chiar dacă vă era deja patrie spirituală), o puteţi redescoperi pe cea veche!” QED.

  P.S. Corneliu Cazacu e un vechi prieten…


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s