Fresh Facts, Attitudes and Positive Vibes for You

Forevergreen fresh facts, attitudes and positive vibes, health, wellness, diet, pregnancy, weight loss, diete, silueta, noutati

Cum se comporta turistii straini in Romania? august 2, 2010

Pe vremuri circulau tot felul de legende despre turistii straini veniti pe litoralul romanesc. Au existat bineinteles mai multe legende: inainte de ’90 italienii, nemtii si nordicii ne vizitau litoralul foarte frecvent. Italienii se credeau craii Europei, nemtii aveau cultul cremelor, uleiurilor protectoare de plaja, al umbrelutei de pus pe cap si al nasului de plastic protector, iar  nordicii erau incantati de faptul ca la noi totul era mai ieftin decat la ei in tara: de la mancare fina, sampanie, caviar, pana la fete sau salvamari. In general ei se comportau decent arborand un aer condescendent si superior, ca doar veneau dintro tara vestica, intro tara ospitaliera, in curs de dezvoltare, unde capul plecat, coloana vertebrala indoita, admiratia pentru tot ceea ce venea din Vest si mirosea a valuta, plus deviza „clientul nostru, stapanul nostru” erau la mare pret.

In acele vremuri schimbul valutar se facea numai la casele de schimb valutar, iar produse ca tigari, whisky, cafea, etc. se gaseau de vanzare oficial in magazinele duty-free ale Comturist. Desi turistilor li se explica foarte clar care sunt regulile in Romania, ei preferau sa schimbe dolarii sau DM(marca germana) in strada si de multe ori se pacaleau dand vina pe Romania, desi vina le apartinea in totalitate, caci este stiut de toata lumea ca atunci cand mergi intro tara straina trebuie sa respecti niste reguli, dar daca vrei sa comiti ilegalitati, atunci suporti consecintele. Spun acestea pentru ca de multe ori mi s-a povestit despre astfel de subiecte, dar niciodata n-am plecat capul in fata strainilor deoarece n-am avut de ce.

Dupa ’90 ne vizitau polonezele care vindeau pe plaja tot felul de produse. Acesta era un fel de a face comert cu plasa, care a durat cativa ani, pe urma a disparut. Din pacate, in anii ’90-2000 turistii straini care au venit in Romania apartineau unor paturi sociale medii, iar numarul lor a tot scazut datorita repetatelor erori care s-au petrecut in special in modul de promovare al turismului de catre operatorii din turism. O notiune elementara de marketing este aceea conform careia un produs oferit trebuie promovat prin pret, el trebuie prezentat unui anumit segment de piata si foarte important, la momentul potrivit. Orice abatere de la regulile mix-ului de marketing conduce la esec. In conditiile in care de ani de zile litoralul romanesc a fost tinta atacurilor mediatice permanente, mi se pare normal ca numarul turistilor straini sa scada si situatia sa se deterioreze.

N-as vrea sa detaliez foarte mult despre betiile nordicilor de la Olimp si Neptun, atunci cand constatau ca la noi bautura este foarte ieftina si ca noaptea se pot arunca in piscina la Belvedere toata noaptea…ca doar erau straini si totul era posibil!

N-as vrea sa amintesc nici de prietenul meu care avea o pensiune pe langa Bran si nu dormea noaptea ca sa-si pazeasca bunurile de turistii englezi care coborau beti din avion, se imbatau in autobuz si pe urma continuau in camera petrecerea, incercand sa dea foc cearsafurilor.

Sunt cazuri izolate veti spune, dar aceste lucruri mi-au venit in minte de la un articol oarecare din care presa face acum la noi o alta tragedie nationala, caci asa se poarta la noi: sa ne bucuram de raul nostru, si sa-l facem cunoscut tuturor!

 

6 Responses to “Cum se comporta turistii straini in Romania?”

 1. Mélanie Says:

  ehehe, Elly, de-ai vedea cum se comporta „vajnicii teutoni” la noi si-n Spania, te-ai cruci, nu alta… 😦 „veni, vidi…”, nu din auzite sau din zvonuri!!!

 2. forevergreen Says:

  Melanie, as putea sa dau si nume/prenume…dar stii ca sunt discreta! 😀
  In multe cazuri am fost chiar un mediator, ca doar erau invitatii mei, parteneri de afaceri, cum se spune…de „vajnicii teutoni” ziceam 🙂

 3. Mélanie Says:

  @3… hummm, s-ar putea sa-ti cer copyright pentru „vajnicii teutoni”, achtung!!! 😉

 4. forevergreen Says:

  Tocmai d’aceea am pus ghilimele, sa se vada ca citez din clasici!!! 🙂

 5. […] zilele trecute un articol despre comportamentul turistilor straini in Romania, iar acum mi-am amintit de o gluma care circula pe la noi in legatura cu un om de afaceri zgarcit […]


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s