Saptamana trecuta am experimentat urzici…le-am fiert si am incercat sa le transform intr-un fel de piure comestibil. Rezultatul a fost indoielnic, deci nu cred ca mai repet experienta curand. Frunze de papadie in salata…un deziderat mai vechi, dar netransformat in certitudine pana-n prezent. Astazi insa, am mancat leurda pentru prima data in viata mea…nu si laptuci deocamdata. In timp ce spalam cu mare atentie frunzele de leurda ma gandeam ca: loboda am mancat, salate de tot felul da, verdeturi de toate denumirile da, in curand nu mai am ce incerca…mi-am amintit ca in Cipru dupa „hors d’oeuvre” se aduce pe masa un platou imens cu frunze si radacini de tot felul; bogatia Pamantului…dar esti atentionat ca felul principal abia dupa aceea urmeaza…cam mult pentru un singur stomac, dupa parerea mea.
In concluzie, leurda mi-a placut; are gust de usturoi verde, iar in salata e chiar delicioasa.
O favoare, por favor(sic!): de câte ori pregatesti urzici, loboda si stevie, acrite cu zarzare(ultimele doua!), gândestet-te la sufletu’ meu… deal?! Thanx in advance! 🙂
Bine, am sa te tin minte! Cand fac ciorba de loboda acrita cu zeama de corcoduse verzi crezi ca merge? 🙂
Si din nou despre leurda, una dintre plantele mele favorite:
http://www.formula-as.ro/2009/861/medicina-naturii-44/leurda-10896
Privitor la urzica, o alta planta curativa de valoare inestimabila:
eu prepar urzica exact ca si spanacul. Are o consistenta putin diferita de cea a spanacului, insa, cu putin (subliniat) exercitiu se obtine un piure care va fi pretuit pe masura ce va fi servit mai des (treptat se vor obisnui atat palatul bucal, cat si papilele gustative cu noul gust si-l vor aprecia 🙂 ).
Curaj si o buna reusita in caz de repetitie!
Eu am o aversiune fata de urzici de cand eram copil…am incercat s-o depasesc, dar nu mi-a reusit…spanacul e OK, il mananc cu placere…de fapt am observat ca noi gatim spanacul prea indelungat…in strainatate il servesc putin fiert, garnitura la gratar, ca pe sparanghel. Noi il fierbem, il tocam si iar il fierbem…
il omoram de tot…
Mersi, am sa mai incerc…dar culmea este ca nu prea am amatori in familie…
…si eu torn doar apa clocotita peste urzici (dupa ce in prealabil au fost spalate conform) si le las pana in 10 minute – insa nu doresc sa fac din aceasta o regula, poate exista metode mai bune…
(spanacul il cumpar si ii adaug doar diverse ingrediente, dupa gust; asa m-am obisnuit, desi nu e cel mai salutar procedeu)
o seara buna!
Am luat si eu spanac „cub¶lelipiped” din supermarket, dar m-a dezamagit total…parca se dezintegra in tigaie!)
Da, calitatea conteaza.
Eu am un eco-supermarket preferat de unde-l iau.
Nu e ca cel facut proaspat, categoric, dar ne-am obisnuit cu el si ma consolez cu gandul c-o fi fost congelat super-proaspat (?!?) si ca are pastrate o parte considerabila de vitamine…
Se gaseste in piata spanac, dar procesul tehnologic e cronofag rau de tot…e interesant sa-ti pui singura spanac la congelator, dar…
Ultra-cronofag (doar pana-l speli te ia cu lesin 😉 ), de-asta il „prefer” la cutiuta de carton…
Ah, sa nu uit: acu’ cativa ani am primit o indicatie pretioasa de la un vanzator „eco” din piata: a se pune leurda, urzica, tot ce are frunza si pe ce urca melcisori, gaze si alte vietuitoare, 1/2 h in apa cu otet de mere, raport 1 la 3 sau chiar jumi-juma.
Eu am preluat aceasta sugestie, deoarece distruge si ousoare nedorite (paianjen, etc.) si o consider o masura de protectie buna impotriva echinococozei. Cica ar fi o metoda garantata.
Interesanta reteta…mie imi place mult salata creata, eco 100% care ascunde limacsi in frunze…cam gretoasa combinatie…de aceea o tin mai mult in apa…pe urma o spal cu mare atentie!
Niste producatori din piata adunau chiar limacsii…si erau foarte mandri de „fapta” lor! 😀
Si eu ador salata creata, mai ales Lollo Rosso si Batavia (Creasphead Lettuce), insa tot lipsite de melcii fara cochilie si din acest motiv le aplic „baia cu otet de mere” 😉
Sotul meu a construit anul acesta o mandreata de sera, asa ca abia astept sa recoltam din productia proprie!
(Si cred ca in curand va trebui sa ne mandrim si noi cu „faptele” noastre, fiindca au inceput sa apara limacsii!!!)
Am incercat sa plantam in curte tot felul de legume, salate, etc.
In final, am ramas cu florile si cu arbustii care au invadat gradina…restul in ghivece, buturugi de lemn, s.a.m.d.
Va doresc succes si mai ales tenacitate…si respectati instructiunile cu strictete!
Am prietene care cultiva, rasadesc si fac zacusca, gemuri, etc. 🙂