Am facut o salata de fructe aromata din struguri stafiglia, visine de la congelator, visine sampanizate, mere ionatane si galbene, portocale, mandarine, grape fruit rosu, kiwi, cu scortisoara, vanilie si sirop de visine putin alcoolizat.
In bolul de fructe trona si-un avocado verde intens. L-am curatat gandindu-ma ca-l voi putea strecura cu finete in salata de fructe, dar l-am gustat si m-am razgandit. Am gugalit putin dupa ce l-am pus in frigider si am gasit cum pot sa-l folosesc pe avocado.
L-am gustat pur si simplu, am sa incerc varianta tartinabila, nu stiu daca ma apuc sa fac un milky shake cu avocado, sau il voi uita in frigider pana-mi vin alte idei…
Later Edit: urmare brainstormingului internautic(am corectat, pentru ca noi suntem de fapt cu toate romance, indiferent unde traim, sau cate limbi straine vorbim) pe tema „avocado” l-am preparat ca pe vinete cu ceapa rosie, cu rosii, knorr si piper fin negru. Pot spune ca-i delicios 😀
Multumesc tuturor doamnelor care mi-au dat tot felul de indicatii pretioase! 🙂
http://www.videojug.com/webvideo/how-to-make-guacamole-4
Eu il variez dupa preferinte: cateodata pun rosii, alta data ardei rosu (capia de preferinta), iar ardei iute niciodata, ii dau nota picanta doar prin ceapa sau usturoi, sare si un piper bun, macinat proaspat. De asemenea, zdrobesc pulpa fructului cu o furculita, iese ca o pasta de vinete fina.
Datorita uleiului de avocado foarte valoros, nu mai e necesara maioneza.
Ceea ce stiu doar putini: a nu se arunca samburele, mai ales daca se pastreaza o portie si pe a doua zi. Samburele contine enzime, le elibereaza in pasta si nu permite ca aceasta sa se oxideze. Altfel primeste o culoare inchisa, neapetisanta.
Pofta buna!
P.S. „Guacamole”
Folosesc si lamaie obisnuita, fiindca limettele au o aroma specifica si nu o prefer in acest caz. Dar, aceasta e o chestiune de gust…
Mersi, guacamole n-am facut pana acum, dar am toate ingredientele necesare…deci am sa experimentez imediat!
Mai ales ca vinetele cu maioneza s-au terminat… 🙂
Lamaie obisnuita, greceasca avem din belsug! 🙂
Cele cu coaja verde intens nici nu au zeama…
Cu multa placere! 🙂
Eu, poate ma repet, dar fac „guacamole” (reteta mexicana) ca si cum as face vinete, inlocuind vinetele cu avocado si evitand maioneza + uleiul.
Doar daca am musafiri aduc imbunatatiri à la guacamole cu rosii sau capia.
Si servesc totul intins pe o paine buna; si aici preferintele vor stabili alegerea.
O buna reusita!
Adevarul este ca maioneza fac de doua-trei ori pe an: de Paste si de Craciun-Revelion, in rest uit de ea din motive de sanatate…anul acesta am mancat multe vinete, dar fara ceapa, sunt mai putin toxice si daunatoare.
Acum savurez salata de fructe cu inghetata caramel si sos de ciocolata. Cam mare dezmatzul…dar de ieri ma tot gandesc la acest deliciu 🙂
Desi am trait 5 ani in Texas, unde „mexicanismele” domina, nu ma atrag neam de loc, in schimb toti ai mei sunt ahtiati dupa ele… I love avocado, cubuletze in salata mixta sau taiat pe 1/2 si umplut cu thon, crab sau mini-crevete…
Maioneza in salata de vinete?!… maman obisnuia, dar moi jamais, never!!! Nici grecii, nici turcii nu adauga maioneza in vinete.
@”limettele”?… nu am vazut acest cuvant pana aci, cumva vine de la lime=lamâie verde? Merci d’avance de lamurire.
Melanie, tocmai ma gandeam la prietena mea Monica din Mexic, dar vad ca n-a mai trecut pe-aici…vinetele cu maioneza sunt „penal” de gustoase, dar dauneaza grav la ficat, colesterol, etc…grecii au dressingurile lor care dupa parerea mea tot gust de maioneza au.
Da, eu la lamaia aceea verde m-am gandit, cu coaja buburoasa si continutul tare.
daca s-a pomenit de guacamole nu ma mai repet eu, tocmai din Mexic:)
mie imi place uns pe paine prajita(daca e prea tare avocado,lasa-l o zi in camara) si deasupra branza de capra, somon afumat sau creveti.
Monica, deci cuvantul magic e „guacamole”! 😀
De-acum incolo am sa tin minte…am atatea optiuni pentru bietul avocado, incat nici nu stiu cum va sfarsi, in ce combinatie miraculoasa…
Iti multumesc de vizita si am sa mai trec pe la tine pentru reteta de compot cu cuisoare infipte in fructe…m-a incantat ideea! 🙂
Hola que tal, Monica! 🙂
me gusta mucho avocado con:”branza de capra, somon afumat sau creveti.”
Un abrazo tolosan.
–
@ Elly, merci pour l’explication! Azi voi pregati o musaka, nu cu miel, ci cu boeuf 5% matière grasse, la cerere, cum n-am mai facut de mult… 🙂 Saptamana-trecuta am facut o mamaliga-traznet: 1/4 lapte degresat si 3/4 apa, „sarata” cu parmesan ras… Un succes total!!! 🙂
@ Limette, limete//lime, limette http://larousse.fr/dictionnaires/francais/limette
LIMÉTĂ, limete, s.f. Fruct citric (Citrus aurantifolia http://media-2.web.britannica.com/eb-media/45/10245-004-60A3221B.jpg), asemănător cu o lămâie mică, rotundă, cu coaja și miezul verde, foarte parfumat, utilizat mai ales la prepararea cocteilurilor; numită și lămâie verde, limeta nu este o lămâie obisnuită, necoaptă, ci este mereu verde. – Din it. limetta, fr. limette. [Sursa: DEXonline]
(In consecinta, cunoscatorii limbilor italiana si franceza n-ar trebui sa aiba nici o nedumerire in legatura cu acest termen. Si nici romanasii nostri, ca doar e deja cuvant consacrat, de gasit cu usurinta in DEX.
Eu l-am ortografiat gresit, adica punand un „t” in plus (desi se obisnuieste si-n Romania), influentata fiind de limba in care ma exprim ceva mai mult decat in limba mea materna draga. Insa cea careia i-a fost adresat initial mesajul a inteles instantaneu, lucru care ma linisteste 🙂 )
P.S. Da, vinetele cu maioneza sunt un deliciu, sau „penal” de gustoase, dupa cum a certificat si „forevergreen”; si, cum noi nu suntem nici turci, nici greci, le servim si cu maioneza, mai ales iarna, asa… ca la romani (chiar daca traim in strainatate).
@ Doamnei din Mexico:
Guacamole cu paine prajita: imi imaginez ca e, cu siguranta, foarte gustos.
O sa testez cat de curand!
Multumesc de indiciu.
(L-am testat si cu diverse tipuri de branza, dar cu o telemea excelenta sau cu branza de capra e, desigur, savuros 🙂
@Melanie, ieri am facut si eu mamaliga; cu smantana si cu ou.
Din pacate facem destul de rar, desi e foarte buna.
Cea mai buna musaca in Atena am mancat-o. Avea pe deasupra un fel de coca dulce si aromata. Am sa fac si eu dupa cura de dezintoxicare de la sarmale…desi, n-am exagerat! 🙂
@AaltcinevaA, stii ce mi-a venit in minte cand am citit ce-ai scris? Un pahar de Martini bianco cu o felie de lamaie verde. 😀
Ooooh, da, un Martini à la James Bond :))
Sau a la Mr Magnusson din Stockholm, a very old business man…very found of women, otherwise a nice man… 🙂
I don’t know if he’s still alive…
@ AaltcinevaA,
va multumesc pentru explicatii si va doresc un 2010 formidabil, oriunde v-ati afla…
Pentru putin. Mi-a facut o deosebita placere sa va deschid „noi orizonturi ale cunoasterii”.
Ce va doresc eu? Mai multa modestie si profunzime.
P.S.
Nu pun pret pe continuare.
@”Ce va doresc eu? Mai multa modestie si profunzime.”
– aceleasi urari si din partea mea, stimata anonima virtuala, deschizatoare de noi orizonturi… v-am bagat in seama intentionat @18, intuind deja replica previzibila de mai sus.
@”P.S. Nu pun pret pe continuare.”
– acest „p.s.” v-a tradat caracterul real, altfel ati fi inlocuit „p.s.” cu „N.B.”
[…] mic membru al familiei va implini un anishor. In concluzie, iar bucatarisim, facem maioneze, cautam retete pentru avocado si asa mai […]