Fresh Facts, Attitudes and Positive Vibes for You

Forevergreen fresh facts, attitudes and positive vibes, health, wellness, diet, pregnancy, weight loss, diete, silueta, noutati

About Health Care in Canada and USA decembrie 12, 2009

Filed under: health — forevergreen @ 7:54 am
Tags: , , , , ,

Sa te fereasca Dumnezeu sa fii bolnav, sarac si fara asigurare de sanatate, oriunde in lume.

 

10 Responses to “About Health Care in Canada and USA”

 1. Mélanie Says:

  Confirm pentru USA&Canada…

  Norocul si sansa noastra va fi fost ca eram ex-pats, adica sous le régime de sécurité sociale FRANCAIS, THE best in the world…

  Deja Clintonii au vrut sa ni-l „copieze”, insa s-au lovit de lobby-urile companiilor de asigurari, peste 4000, iar Mrs Clinton a fost chiar amenintzata cu moartea si cu rapirea fiicei lor unice, Chelsea… 😦

  Trebuia totusi sa avansam sume importante uneori, ca de ex: 350 US$ pentru 10’=zece minute la ER=urgentze: consultatie rapida si reteta de anti-biotic pentru rosu’-n gât!!! Traduceam apoi toate „hartiile”, le expediam in Franta si eram rambursati in totalitate dupa 2-3 luni… Norvegia si Finlanda au un sistem asemnator cu al nostru.

 2. forevergreen Says:

  Culmea este ca atunci cand sistemul asigurarilor de sanatate functioneaza, oamenii gasesc alte motive de nemultumiri; auzeam ieri la radio ceva legat de greva camionagiilor in Franta.
  In Suedia, de exemplu, oamenii erau nemultumiti ca incepand din anii ’90 sistemul de asigurari nu mai este atat de generos cum era inainte.

  Cert este un lucru: firmele private din domeniul sanatatii sunt foarte profitabile, inclusiv la noi.

 3. Mélanie Says:

  La noi NU exista companii private ca-n alte tari, ci niste „mutuelles complémentaires”, interesante(mai ales pentru ochelari & dintzi!), caci completeaza rambursarile efectuate deja de „sécurité sociale”(asigurarile medicale nationale) …
  Orice persoana care traieste si munceste LEGAL in Franta, fara exceptie, are dreptul la „sécu” automat, cotizatia e proportionala salariului lunar, cu drepturi identice in caz de necesitati medicale.

  Un exemplu banal, de rutina: dr de familie(ales de noi!) mi-a prescris un bilan de santé anual(toate analizele posibile!), solicitat de mine… Luni-dim ma voi duce la labo, prezint „trimiterea” si carte-sécu, NU platesc nimic si pe la 18h, am rezultatele… idem la farmacie: prezint reteta si carte-vitale(sécu) si NU platesc nimic.

  O vizita la dr de fam costa 22 euros: platesc, prezint carte-vitale, inzestrata cu „chip”, o baga-n „masina” si-n acelasi timp suma mi-e rambursata pe loc, in contul bancar…

 4. forevergreen Says:

  Noi platim integral la ochelari si dinti, control oftalmologic poti sa-ti faci gratuit la urgenta, sau cu trimitere de la medicul de familie, dar control dioptrii&ochelari platesti. La dentist platesti, tarifele difera functie de cabinet. La ortodont de exemplu am platit integral pentru copii, nu mi-a decontat statul nimic. Noi nici retete compensate nu prea luam, se intampla rar…dar de cotizat la fondul de asigurari de sanatate, am cotizat toata viata.
  Analize gratuite se faceau, acum nu prea sunt decontate de casele de asigurari si policlinicile private se eschiveaza…
  Vizita la doctorul de familie deocamdata nu se plateste, se punea problema la un moment dat, dar au amanat legea respectiva.
  Ideal e sa nu ai nevoie, altfel platesti pentru medicamente, etc.

 5. Mélanie Says:

  Sigur ca ideal e sa nu ai nevoie… la noi, se „merge” pe prevenire de zeci de ani, d-aia exista pensionari intre 65-85 ani in plina-forma… tocmai am intalnit un cuplu din cartierul nostru(75+76 ani) care zilnic practica vélo si mers pe jos… In Norvegia, erau grupuri de pensionari-fr, iar unii aveau peste 80 ani, iar de cand US$ a scazut asa de mult fatza de euro, au „impanzit” si USA, dupa Canada… 😀

  Mi-a parut nespus de bine ca raposata mea maman ne-a vizitat si-n USA de 3 ori, in 5 ani…

 6. forevergreen Says:

  La noi oamenii imbatranesc inainte de vreme…sunt putini cei care considera ca merita sa muncesti mai mult ca sa-ti fie mai bine, sau sa te ingrijesti mai mult ca sa te mentii in forma. Oamenilor nu le place sa-si schimbe mentalitatea si de aceea se plafoneaza repede. Iar sistemul din societate i-ajuta.

 7. Mélanie Says:

  da, stiu, hélas, am constatat la fatza locului, venind in tara de 2-3 ori/an… 😦 m-am revazut in sept-trecut cu un fost coleg de fac, avem doar o luna diferentza(alt „arcas”!), redactor la un ziar argesan… m-a prezentat colegilor de redactie:”Mélanie din Franta, fosta-colega de fac, etc…” Un coleg s-a uitat la el, apoi la mine si l-a intrebat serios:”ce promotie, cu zece ani inaintea ta?!…” 😀 Am schimbat subiectul imediat…

 8. forevergreen Says:

  Tocmai mi-a trimis un amic virtual de 70 de ani un mesaj ca nu gaseste de 3 saptamani un medicament vital pt el. Si am vb cu un amic de la MBA poate-l ajuta.
  Mai devreme am primit un mesaj pentru copiii din adaposturi, ca vine Craciunul. Tot timpul apeleaza lumea la mine, daca as putea sa-i ajut pe toti ar fi minunat…

  Apropos de culoarea nesanatoasa din obraji, de aspectul parului, de riduri, mi-am amintit de o tipa care m-a intrebat cu ani in urma: cum imi ingrijesc tenul?
  I-am spus ca mananc multe salate si fructe, iar ea a adaugat: da, dar ce salate? 😛
  De la piata, ar fi trebuit sa-i raspund, ca nu mananc sparanghel toata ziua(avea maman o vorba…).

 9. Mélanie Says:

  @”Tocmai mi-a trimis un amic virtual de 70 de ani un mesaj ca nu gaseste de 3 saptamani un medicament vital pt el.”

  „copiii din adaposturi”… suna tragic, sinistru…

  cunosc… 😦 vorba mamei mele cand ma vedea sau auzea ca m-agit pentru x, y, z:”trebuie sa intelegi ca NU poti fi Maica-Tereza pentr toti amaratzii…”

 10. forevergreen Says:

  Da, asa este, fac si eu ce pot, dupa cum spuneai si tu, e pacat sa nu faci un bine daca ti-este la indemana…dar nu poti ajuta pe toata lumea, asta e sigur!


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s