Fresh Facts, Attitudes and Positive Vibes for You

Forevergreen fresh facts, attitudes and positive vibes, health, wellness, diet, pregnancy, weight loss, diete, silueta, noutati

Bucurestii Noi august 12, 2009

Filed under: life,literatura,women — forevergreen @ 7:38 pm
Tags: , ,

Isi amintea foarte bine casa cu ferestrele acoperite vara cu hartie albastra unde soarele patrundea prin crapaturi. Umbrele proprietaresei se vedeau pe perete. Se pare ca avea obiceiul sa se opreasca si sa se uite pe geam cand trecea la magazie prin fata geamului camerelor pe care le avea inchiriate.
In curte era un catel, Buick, care se plimba pe lant de la cotetul lui pana la poarta. Asa era jumatate liber, jumatate legat. Isi aminteste ca in curte erau si niste gaini care toata ziua zgarmau in tarana.
Dar cel mai interesant era seara cand broastele din santul cu apa din fata curtii incepeau sa oracaie, iar greierii incepeau sa cante de nebuni. Undeva se auzea dintr-un difuzor o muzica de petrecere. Era melodia aceea pe care o canta un lautar seara cand treceau pe langa „Sapte pacate”, celebrul restaurant din cartier.
Duminica mergea la piata din spatele Parcului Bazilescu. Acolo intotdeauna mirosea a mici si a peste prajit.
Era placerea ei sa se aseze la o masa si sa manance un mic cu mustar. Fie ce-o fi, ceilalti pot sa mai astepte, nu se termina lumea daca sta sa rasufle un pic.
In casa cu etaj de alaturi statea o familie de medici, iar intr-o camaruta un batranel foarte fin, imbracat mereu in haina maro. Acolo se ducea dupa maia. Domnul acela batran facea tot timpul iaurt si daca luai de la el o cescuta de maia puteai sa-ti faci si tu iaurt. Vis-a-vis erau cateva familii cu care nu schimbau prea multe politeturi. Acolo era si Mircea, un baiat schiop. Iar in casa din dreapta erau mai multe familii, una cu copii multi si cu tatal tuberculos. Ea le interzicea copiilor sa mearga acolo si sa bea sau sa manance ceva.
Era terorizata de doua boli foarte la moda: sifilis si tuberculoza. Erau vremuri grele. Razboiul se sfarsise de cativa ani. Totul se dadea pe cartela: painea, uleiul, zaharul, faina, marmelada.
Aveau lampa cu gaz. Gazaria era aproape. Nu-i placea mirosul de gaz. Alaturi era un chiosc cu ziare, cu caiete si creioane. Isi aminteste ca de-acolo isi lua caiete cand a inceput scoala. I-a placut mirosul din clasa in prima zi de scoala. Avea ceva dumnezeiesc.
Putin mai departe erau macelaria si magazinul de paine. La macelarie bucati mari de carne stateau atarnate pe pereti. Macelarul taia pe un fel de buturuga bucatile mari si le transforma in bucati mici. Se uita cu interes cum oasele sunt sparte dintr-o singura lovitura data cu maiestrie de catre macelar. Pe urma arunca bucatile de carne sau oase pe cantar, le infasura in hartie groasa, galbena si ti le dadea peste tejghea.
Alaturi mirosea intotdeauna a paine neagra calda. Mirosul se simtea de la distanta, de cand dadeai coltul strazii si intrai in cea principala. Exista si un cinematograf in cartier, la Laminorul, asa ii ziceau. Putin mai departe intorcea tramvaiul 6, acolo era capatul lui. O cofetarie se afla in acel loc uitat de lume, unde se vindeau spirale, napolitane, dropsuri, amandine, pernute, savarine si prajituri cu crema de ciocolata.
O data pe saptamana venea laptareasa. O femeie sanatoasa, rumena in obraji care le aducea lapte, unt, branza si smantana. Venea de undeva de langa Bucuresti. Ea batea in poarta si striga: laptareasa!
Duminica dimineata trecea zarzavagiul, omul care vindea maturi, omul care schimba geamuri. Fiecare striga in felul lui. Ii auzeai de la distanta, ii recunosteai si daca aveai nevoie de ei ieseai la poarta si ii pandeai.
Era terorizata ca se fura copii si niciodata nu-si lasa copiii singuri pe strada. Atunci cand pleca la piata si ei ieseau din curte fara voia ei era mare suparare. De cele mai multe ori ii pedepsea pe toti trei.

Flori_de_piatra

Flori de piatra.

In curtea unde s-au mutat cu chirie la madam’ Klier a pavat curtea cu bucati de marmura printre care a plantat flori de piatra de toate culorile…

 

5 Responses to “Bucurestii Noi”

 1. octavpelin Says:

  Remember,o dulce amintire ,o zi minunata 🙂

 2. forevergreen Says:

  Iti multumesc pentru vizita Tavi!
  O zi frumoasa!

 3. Sibilla Says:

  Frumos… m-a răsărit zâmbet, maicii mele…
  Florile de piatrăşi acum mi-s dragi de mor, majka Darinka avea darul să le surâdă, plină era curtea ei, până ajungeam noi în vacanţe…
  O zi de Mare Sărbătoare ! La Mulţi Ani, tuturor Sărbătoriţilor Zilei de Sfânta Marie !
  http://sfinx777.wordpress.com/2009/08/15/preasfanta-preacurata-preabinecuvantata-maica-domnului-ziua-de-sfanta-marie/
  Măicuţa Domnului fie-ne Lumină, tuturor !
  numai bine,
  Sibilla

 4. forevergreen Says:

  Sibilla, Maica Domnului sa ne lumineze pe toti!
  Numai bine si tie!

 5. […] Articolul nu apartine niciunei categorii. Bucurestiul de alta data. […]


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s