Baclavale, sarailii, nuga, serbet sunt delicatesuri turcesti pe care le stim de copii.
O lingurita de serbet servita in apa rece e un delicates de zile calde, de vara, servit in curte, la umbra, sub umbrela sau sub bolta de vita de vie. Pe vremuri, serbetul se gasea la borcan in cofetarii sau la “alimentara”; de cacao, de fistic, de lamaie, de trandafiri sau de fructe.
Serbetul se poate face in casa.
Am o reteta din caietul meu miraculos:
1 kg de zahar, un pahar de suc de fructe(capsuni, zmeura, fragi, etc.)
Se pun la foc intr-un vas smaltuit zaharul si sucul de fructe, intai la foc mic, pana se topeste zaharul, pe urma la foc iute. Se ia mereu spuma. Serbetul este legat atunci cand picaturi din compozitie puse in apa nu se dizolva. Se lasa la racit, apoi compozitia se freaca cu lingura de lemn pana ce serbetul isi schimba culoarea. Se adauga o lingurita de zeama de lamaie si apoi se pune in borcane.
Cand eram copil cea mai mare bucurie era sa merg cu mama mea in vizita la doamne in varsta care aveau intotdeauna mileuri brodate in casa, ciucurei crosetati in forma de ghinda sau de ciupercute prinsi la cheile dulapurilor si fursecuri, dulceata sau serbet de oferit.
toate ca toate, dar invartitul ala nu e de mine. sau daca fac un an exercitii pentru stimularea muschilor bratului, eventual:D
Draga Monica, ma bucur ca esti bine, am citit acum la tine ca esti foarte activa. Ma lasi sa-ti spun Monica-Mexicana? 🙂
Adevarul este ca nici eu n-as avea rabdare sa frec serbetul, ca nici zarzavatul sa-l tai nu mai am rabdare 😀
si cred ca la serbet nu merge cu mizerul ori cu altele
sa fiu producator de electrocasnice as inventa doua palete din lemn, pentru mixere, ca nu stii cand nu e bine sa lucrezi cu metal, din pricina oxidarii:)
aici e specific dulce de leche: se face din lapte de capra si caramel. cum vin in romania, ma chinui sa gasesc specificul, pentru mici cadouri. Ciocolata 100%, dulce de leche si mici servete (de artizanat), cat sa ne dam seama ca seamana cu cele romanesti:)
nu merge, zice sa-l freci cu lingura…pai ideea cu lopatelele de lemn e foarte interesanta, poate o brevetezi!!! 🙂
cea mai buna crema caramelata am mancat-o in Grecia. faceam si eu crema de zahar ars, dar de cand cu restrictiile cu calorii, etc. nu prea mai fac
dulciuri…
si apropos de cadouri, pe cand in Ro?
frumoasa parte cu vizitele la doamne batrane .cu mileuri…..ciucurei, acum toti s au europenizat nu mai are nimeni timp de……….ifose domnesti, dar era tare placur
.frumos. felicitari.